ШКОЛА NODIET
Як вибирати якісну оливкову олію
Ольга Дорош,
фізіолог людини, нутриціолог
Здорове харчування у багатьох асоціюється з тим, що соняшникову олію треба замінити на оливкову. В цьому є сенс, на курсі “Сам собі дієтолог” детально розповідаємо про різні види жирів та жирних кислот і їх вплив на здоров’я, але забігаючи наперед наголосимо, що і оливкову не варто переїдати і в усьому маю бути певний баланс. Але сьогодні говоримо про те, що шукати на етикетці.
Крок 1. Вибираємо “правильний” вид олії.
Залежно від методу виробництва всю олію ділять на 2 підвиди:
- Нерафінована (назви на етикетці: Premium extra-virgin, Extra-virgin, Fine Virgin, Virgin Olive Oil):
• Максимально натуральна олія
• Її готували методом холодного віджиму при температурі до 27 градусів
• Її не нагрівали, нічим не обробляли: на етикетці обов’язково має бути слово «virgin» (vergine, vierge).
- Рафінована Olive Oil (Pure refined Oil), Ромасе olive oil (Orujo):
• Корисних речовин значно менше,
• Її нагрівали, очищували, органічні розчинники використовували,
• Зате її можна нагрівати і смажити на ній.
Нерафінована олія – це як фреш з оливок – зірвали оливки, помили і з них вижали олію. Збережена максимальна кількість корисних речовин. Додавайте таку в готові страви.
Також ви можете пошукати на етикетці кислотність олії (acidita). Норма для Extra virgine до 0,8%.
Порада 2. Купуємо в правильній тарі.
Найкраще купувати у склі або жерстяній банці. Тара, в яку розлита олія, повинна бути герметично закритою і не пропускати сонячне світло. Бо світло, кисень прискорюють процес окислення і олія псується.
Тому, якщо в супермаркеті олія в пластиковій пляшці чи в скляній, яка стоїть на світлі – не купуйте!
Зберігати олію потрібно у скляній тарі, в темному прохолодному місці (але не у холодильнику). Також потрібно переливати її у скляну тару з жерстяних банок.
Колір залежить від сорту оливок, їх спілості, місця вирощування, коли оливки були зібрані, який клімат був у місцевості в рік врожаю, яка кількість опадів випала. Тому орієнтуватись на колір доволі важко, якщо ви не експерт в оліях.
Як бути із терміном придатності?
Олія – це не вино і час її не покращує. Оптимальний термін зберігання – до 18 місяців.
Хто хоче знати більше про те, як скласти збалансований та корисний раціон для себе і рідних, навчитись читати етикетки солодощів, хлібо-булочних виробів, макаронів, круп, молочних продуктів, тощо, запрошуємо на курс “Сам собі дієтолог” – https://bit.ly/3jdSQWd