Як вибирати якісну оливкову олію - No Diet

19 Травня, 2020

ШКОЛА NODIET

Як вибирати якісну оливкову олію

 

Ольга Дорош,
фізіолог людини, нутриціолог

Здорове харчування у багатьох асоціюється з тим, що соняшникову олію треба замінити на оливкову. В цьому є сенс, на курсі “Сам собі дієтолог” детально розповідаємо про різні види жирів та жирних кислот і їх вплив на здоров’я, але забігаючи наперед наголосимо, що і оливкову не варто переїдати і в усьому маю бути певний баланс. Але сьогодні говоримо про те, що шукати на етикетці.

Крок 1. Вибираємо “правильний” вид олії.

Залежно від методу виробництва всю олію ділять на 2 підвиди:

    1. Нерафінована (назви на етикетці: Premium extra-virgin, Extra-virgin, Fine Virgin, Virgin Olive Oil):
      • Максимально натуральна олія
      • Її готували методом холодного віджиму при температурі до 27 градусів
      • Її не нагрівали, нічим не обробляли: на етикетці обов’язково має бути слово «virgin» (vergine, vierge).

 

  1. Рафінована Olive Oil (Pure refined Oil), Ромасе olive oil (Orujo):
    • Корисних речовин значно менше,
    • Її нагрівали, очищували, органічні розчинники використовували,
    • Зате її можна нагрівати і смажити на ній.

Нерафінована олія – це як фреш з оливок – зірвали оливки, помили і з них вижали олію. Збережена максимальна кількість корисних речовин. Додавайте таку в готові страви.

Також ви можете пошукати на етикетці кислотність олії (acidita). Норма для Extra virgine до 0,8%.

Порада 2. Купуємо в правильній тарі.

 

Найкраще купувати у склі або жерстяній банці. Тара, в яку розлита олія, повинна бути герметично закритою і не пропускати сонячне світло. Бо світло, кисень прискорюють процес окислення і олія псується.

Тому, якщо в супермаркеті олія в пластиковій пляшці чи в скляній, яка стоїть на світлі – не купуйте!

Зберігати олію потрібно у скляній тарі, в темному прохолодному місці (але не у холодильнику). Також потрібно переливати її у скляну тару з жерстяних банок.

Колір залежить від сорту оливок, їх спілості, місця вирощування, коли оливки були зібрані, який клімат був у місцевості в рік врожаю, яка кількість опадів випала. Тому орієнтуватись на колір доволі важко, якщо ви не експерт в оліях.

Як бути із терміном придатності?
Олія – це не вино і час її не покращує. Оптимальний термін зберігання – до 18 місяців.

Хто хоче знати більше про те, як скласти збалансований та корисний раціон для себе і рідних, навчитись читати етикетки солодощів, хлібо-булочних виробів, макаронів, круп, молочних продуктів, тощо, запрошуємо на курс “Сам собі дієтолог” – https://bit.ly/3jdSQWd