ШКОЛА NODIET
Скільки можна їсти цукру без шкоди для здоров’я?
Ольга Дорош,
фізіолог людини, хімік-біолог
Солодкий смак – перший з яким ми зустрічаємось у житті, адже п’ємо солодке мамине молочко, де є молочний цукор – лактоза. Але в підлітковому й дорослому віці люди часто переїдають солодощі, цукор зокрема. Тому в цій статі обговоримо денну норму цукру і які саме види продуктів Всесвітня організація охорони здоров’я включила в цю норму.
ВООЗ рекомендує обмежити добове споживання доданого цукру до 5% від денної норми калорій. При калоражі 2000 ккал, це приблизно 5 ч. л. цукру/день (25 г).
Вони рекомендують їсти менше доданого цукру, бо його надмірне вживання сприяє розвитку:
- надмірної ваги та ожиріння,
- діабету другого типу,
- захворювань серця,
- підвищенню артеріального тиску,
- розвитку карієсу,
- накопиченню вісцерального жиру довкола органів,
- інсулінорезистентності,
- проблемам з холестерином.
- Чоловіки: 150 калорій на день (37,5 грам або 8 чайних ложок)
- Жінки: 100 калорій на день (25 грам або 5 чайних ложок)
ДОДАНІ ЦУКРИ (їх ще називають “вільні) – це всі цукри, які виробник, ви чи кухар в ресторані додав до страви. Сюди також належать цукри з меду, сиропів-цукрозамінників і цукри з соків (бо сік це вже не фрукт з клітковиною).
Наприклад, у склянці (250 мл) апельсинового соку буде 6 чайних ложок цукру (через кислоти з фруктів ми не відчуваємо, що сік аж настільки солодкий).
Тож навіть якщо ви не додаєте цукор до напоїв, ви легко можете переїсти його у стравах, куди додали цукор в процесі приготування. Тому уважно читайте етикетки і не зловживайте медом та соками.
Звертаємо увагу, до доданого цукру і його денної норми не належать цукри з сухофруктів, ягід, фруктів, молока чи овочів. Ці продукти теж варто їсти в міру, тому що, до прикладу, родзинки доволі калорійні, а надмірна кількість овочів та фруктів може викликати здуття чи закреп.
Про молекулярні механізми впливу кофеїну, алкоголю, нікотину та цукру на мозок можете дізнатись на лекції від нашого експерта – Олександра Скорохода. Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/3f60Sza
Корисні матеріали по темі:
- Що таке додані (вільні, added sugar) цукри і рекомендації ВООЗ можна подивитись тут: https://bit.ly/300zfR4 і тут https://bit.ly/3iWvtAQ
- Про те, як ми переїдаємо цукор: https://bit.ly/2Omc3aA та https://bit.ly/38VjAqq